Toen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend maakte dat het een app wilde inschakelen om de verspreiding van het corona-virus te vertragen, barstte de media los met vragen en kritiek. Experts en deskundigen (en willekeurige mensen op straat) hebben op meerdere platforms meningen geuit over de “corona-app”: een app die, in opdracht van de overheid, persoonlijke locatiedata gebruikt om de verspreiding van het corona-virus te vertragen.
Inmiddels is de appathon geweest en is de kritiek eigenlijk alleen maar toegenomen. Het toeval wil dat ik samen met collega Frank Verschoor de afgelopen weken bezig was om een ethische referentie te schrijven. Frank begeleidde eind januari in opdracht van Geonovum een Werkplaats Ethiek en Locatiedata. De resultaten daarvan hebben we nu versneld gepubliceerd als consultatieversie.
De discussie rondom de ontwikkeling van de corona-app door het VWS maakte mij nieuwsgierig. Wat had het VWS anders kunnen doen (of kan het alsnog anders doen) met een duidelijk ethisch referentiekader in de hand? Ik heb de ontwikkeling van de corona-app getoetst aan de tien kernwaarden uit de ethische referentie. Ik dacht er even een blogpost over te schrijven, maar er was zoveel te zeggen dat het een uitgebreid artikel werd. En de eindconclusie is niet mals: VWS krijgt een score van nul uit tien.
Download het artikel waarin ik het handelen van VWS toets.
En ik ben ook heel nieuwsgierig naar uw feedback en gedachten over de consultatieversie van Ethiek ‘by design’. U kunt tot 30 mei uw reactie geven via dit formulier.